sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Kurkistus ruokavalioon

Viikolla julkaistiin "uusi" valtion ravitsemussuositusvaltakunnan lautasmalli. Mielestäni siinä ei mitään uutta tullut esille. Enemmän kasviksia, vähemmän lihaa. Sitähän on jo vuosikaudet toitotettu joka suunnalta. Näitä otsikoita lukiessa ja uutisista kuunnelleena sitä alkoi tarkemmin pohtia omaa ruokavaliota. Tai lähinnä lihan osuutta ruuasta. Punaista lihaahan ei suositella viikotasolla syötäväksi puolta kiloa enempää henkilöä kohden. Meillä tämä toteutuu kokolailla. Ja kasvisten puolen kilon päiväsuositukset ylittyvät reippaasti. Tuossa juuri alkuviikon ruokia väsäilin. Tietoisesti päätettiin kanaa syödä alkuviikko, kun lauantaina paistettiin naudanlihapihvit. Loppuviikosta voi taas syödä vaikkapa jauhelihakeittoa.

Me syödään aika paljon keittoja. Niitä nopea tehdä, ne on kevyitä ja paranee aina vain uudelleen lämmittäessä. Me ei todellakaan tehdä uutta ruokaa joka päivä, vaan kyllä me 2-3 päivää syödään aina samaa. Alkuviikon ruokalistalla on perunat, kanakastike ja uunikasvikset. Sekä tietysti vihreä salaatti lisukkeena. Kalaa me syödään kanssa, tosin lähinnä lohta. Se on edullisinta ja siitä pystyy monipuolisesti valmistamaan kaikenlaista ruokaa. Tosin tavoitteena on lisätä eri kalalajeja ruokavalioon. Jospa vaikka pilkillä saisi vähän ahvenia. ;)

Valmiina uuniin

pippuria, rosmariinia, timjamia, oliiviöljyä

Mums
Herkut on uudessa ruokakolmiossa nimetty "sattumiksi". Mielestäni aika osuva nimitys sille kolmion kärkeen jäävälle pienelle tilalle. Vaikka me syödään tosi monipuolisesti ja terveellisesti kaikenlaista; paljon paljon kasviksia, vaaleaa lihaa, hyviä rasvoja, maitotaloustuotteita, blaa blaa (joka tuutista näitä luetellaan), niin kyllä me viikonloppuisin herkutellaan. Mun heikkous on irtokarkit ja Antilla sipsit. Kyllä vain. Ja tämä 30 päivän herkkulakko on oikein tervetullut! :D Mutta mun mielestä ruokaan ei pidä suhtautua liian vakavasti. Se on kuitenkin elämistä varten ja siitä kuuluu nauttia. Sehän on sosiaalista kanssakäymistä parhaimmillaan!

Kuva
Valmisruokia meillä ei syödä ollenkaan. Ruoka me tehdään aina alusta saakka itse ja mieluiten lähiruuasta. Luomutyyppejä me ei olla kuin satunnaisesti, mutta mitä lähempänä tuotettuja raaka-aineita saadaan pataan, sen parempi. Tämän päivän uunikasviksiin meni muuten porukoiden kellarista napattuja multaporkkanoita. Niitä kuoriessa huomaa miten paljon mehukkaampia ne on, kuin kaupan porkkanapusseista löytyvät oranssit herkut. Perunat on omasta maasta ja loput Prisman HeVi -osastolta. Suomessa tuotettuja kumminkin (paitsi paprikat tähän vuodenaikaan).

Uutisissa puhuttiin myös leipien suolamääristä samassa yhteydessä, kun suomalaisia kehotetaan vähentämään suolan käyttöä entisestään. Ihmettelempä vain, että miten paljon niissä kaupan leivissä sitten onkaan suolaa! Sillä aamulla tein sämpylätaikinan, niin noin 15 kappaletta sämpylöitä sisältää yhteensä 1,5 teelusikallista suolaa. Ei kauheasti yhtä sämpylää kohden... Parempi ilmeisesti yrittää järjestää aikaa sillekin, että tekee nekin aina itse. Merisuolaa mä käytän aina ruuanlaitossa ja ruususuolaa valmista ruokaa maustaessa. En tiedä kuinka iso ero siinä on prosessoituihin suoloihin, mutta joku viisas mulle joskus kertoi noiden olevan terveellisempiä. Mä en todellakaan ole mikä pro näissä jutuissa. :D

Noh, tässä oli kurkistus meidän jääkaapin sisältöön. Mä jatkan nyt sunnuntai-illan viettoani tekemällä päivän pakolliset urheiluliikkeet (ne sata toistoa) ja sitten laitan boxilta tuleen Juttaa. Antti lähti poikien kanssa ulkojäille, joten mulla on hetki laatuaikaa omassa seurassani.

Buustit uuteen viikkoon kaikille! Syökäähän hyvin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti