sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Muutama sana raskaudenajan liikunnasta

Aurinkoista sunnuntaita!

Tänään aamulenkillä ollessani aloin tarkemmin pohtimaan liikuntatottumuksiani nyt raskauden aikana. Se kuinka jokainen meistä raskauden kokee fysiisenä kuormituksena, on todella yksilöllistä.

Itse olen ollut siitä onnellisessa asemassa, etten ole kärsinyt pahoinvoinnista ollenkaan. En mistään ruokahimoista, enkä julmettomasta alkuraskauden väsymyksestä. Neuvolassa kehoitettiin jatkamaan liikuntaa aivan samalla tavalla kuin ennen raskautta. Itse koen sen sulaksi mahdottomuudeksi jo ihan pelkästään fysiikankin takia. Kuten joku teistä muistaa, liikuntatottumukseni ennen raskautta ajoi kroppani ylikuntoon. Ja ei mikään matikkanero tarvitse olla laskiessaan yksi plus yksi. Eli mun mielestä ylikunto ja raskaus ei vaan ole hyvä yhdistelmä. Ei vauvan, eikä odottavan äidin kannalta.

Niinpä liikuntatottumukset ovat hakeneet uusia uomia, ja olen päättänyt tehdä tästä vuodesta peruskunto -vuoden.

Huomaan, että sykkeeni nousee suhteellisen reippaasti, joten suosista olen jättänyt spinningin ja muut sykejumpat pois ohjelmasta. Lisäksi vältän kaikkia jumppia, jotka sisältävät hyppyjä ja pomppuja. Miten sitten liikun? Olen pari kertaa viikossa käynyt body pumpissa, välillä salilla sekä muutaman kerran viikossa reippailla kävelylenkeillä. Kokeilin hölkkäämistä, mutta se ei ainakaan minun kohdallani tuntunut kovin mukavalta raskausajan liikuntamuodolta. Edelleen pyöräilen työmatkat ja muutenkin, se toimii hyvin kunhan on varovainen. Body pump on sopinut paremmin kuin hyvin. Siinä sykkeet välillä nousee ja välillä laskee, ja se antaa mahdollisuuden sopeuttaa tunnin rasitus ja liikkeet raskauden edetessä. Kun vatsa on sen verran iso, että kulmasoudut levytangolla ei onnistu, voi levytangon vaihtaa vaikkapa kahvakuuliin. Ja vatsalihaksissa voi keskittyä syviin ja vinoihin lihaksiin suorien sijaan ilman, että häiritsee kanssajumppaajia.

Mutta niin kuin sanoin, jokaisen on puntaroitava oma tapansa liikkua raskauden aikana, sillä jokainen meistä on yksilö.

Itse tunnen oloni suhteellisen energiseksi ja hyvinvoivaksi etenkin, jos olen saanut nukuttua riittävät yöunet. Mutta jos ennen raskautta pystyin tekemään useampana päivänä peräkkäin rankan treenin, niin nyt menee rankemman työpäivän ja illan body pumpin jälkeen väkisin yksi lepopäivä. Kroppa vaatii enemmän aikaa palautuakseen, ja sitä on syytä kuunnella.

Aamulenkin maisemia tänään


Perjantaina saatiin idea lähteä käymään Veljekset Keskisellä Tuurissa. Se ihmispaljous oli melkoista, eikä me siellä oltu kuin pari tuntia. Ostossaldona uusi virveli ja uudet tyynyt. ;) Jätin Antin futispeliinsä illalla ja itse ajelin kotiin. Ilma oli niin houkutteleva, että vaihdoin flip flopit lenkkareihin ja lähdin lenkille!


Onnenkylä :D

Eilen oli ihanan rento lauantaipäivä! Aamulla siivottiin koti kuntoon, käytiin Elixiassa ja loppupäivä vaan oltiin kotona.. Hengailtiin takapihalla, grillailtiin ja nautittiin säästä ja kiireettömyydestä. Illalla tuli kaveri katsoon futista meille. Huippua!

Tänä aamuna kävin tosiaan lenkillä, kun heräsin jo puoli seitsemän aikaan. Nyt meillä on auton nokka Helsingin motarilla ja Ruotsin reissu on edessä! :)

Palataan reissukuulumisten merkeissä seuraavan kerran! ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti